ŠLJIVA “Čačanka Rodna” stara sorta

Čačanska rodna dolazi iz Srbije. Veoma je rodna te zahtjeva rezidbu. Cvate krajem kolovoza ili početkom rujna. Otporna je na mraz, ali osjetljiva na na hrđe šljive, šarku šljive i na plamenjaču.

SADNICA GOLOG KORIJENA: visine cca 1,30m

STAROSTI: cca 2god

DOZRIJEVANJE: rujan

PODLOGA: p.myrobolana

7,00 

Nema na zalihi

Brza dostava

Putem
GLS dostavne službe

Širok asortiman proizvoda

Plaćanje
pouzećem ili uplatom.

Korisnička podrška

Za sva pitanja
stojimo na raspolaganju.

Besplatna dostava
iznad 70 €

Na Vašoj adresi
unutar 5-8 radnih dana.

Opis

Šljiva ”Čačanska Rodna” stara sorta

Slatka i sočna šljiva nazvana “Čačanska rodna” proizašla je iz spajanja dvije sorte šljiva: Stenlej (Stanley) i Bistrica.

Drvo ove šljive doseže srednju visinu, a krošnja ima srednju gustoću te oblik koji podsjeća na piramidu ili široku piramidu kad se optereti plodovima. Grane koje podržavaju krošnju, ako nije pravilno oblikovana, mogu formirati oštre kutove koji se lako režu, no istodobno su izdržljive i rijetko pucaju pod težinom plodova. Grane su dobro opskrbljene pupoljcima koji donose plodove. Plodovi se razvijaju na granama starijim od jedne godine. S obzirom na veliku sposobnost za obilje plodova, važno je provoditi redovite i obimne rezidbe.

Svaki cvjetni pupoljak sadrži prosječno 2,1 cvijet. Listovi su srednje veličine, svijetlo zelene boje kod zdravih stabala, dok su manji kod stabala s velikim brojem plodova. Na ovim granama često rastu samo pupoljci koji daju plodove, pa lišće može biti oskudno ili ga uopće nema. Listovi su oblika jajeta s oštrim vrhom. Drške listova su srednje dužine, tanke, s žlijezdama blizu osnove lista. Cvjetovi su srednje veličine i bijele boje. Cvate srednje rano, istovremeno s drugim sortama kao što su Čačanska rana i Čačanska ljepotica. “Čačanska rodna” može samooploditi i do 40% plodova. Ova sorta ima iznimno visok potencijal za obilje plodova, koji dolazi do izražaja kroz primjenu naprednih poljoprivrednih i tehnoloških praksi. Ako se to ne postigne, godine s manjom rodnosti, lomljenjem grana i osiromašenjem grančica mogu biti rezultat, a plodovi će biti sitniji i slabije kvalitete. Ova sorta je osjetljiva na bolesti kao što su plamenjača  i hrđa šljive, te umjereno osjetljiva na virus šarke šljive. Jasno se vide simptomi na lišću. Plodovi sazrijevaju ranije i padaju, ali se ne deformiraju.

Plodovi su manji do srednje veličine (mogu doseći i više od 40 g), oblika jajeta. Kožica je tanka i čvrsta, plave boje s obilnim voštanim pokrovom, koji na stablima s obilnim rodom može biti crvenkasto plave boje. Meso ploda je čvrsto, žute boje, iznimno sočno, slatkasto-kiselog okusa i aromatično. Koštica je sitna, oblika izduženog jajeta, svijetlo smeđa. Lako se odvaja od mesa ploda.

Sazrijevanje:

-krajem kolovoza i početkom rujna, nekoliko dana prije Bistrice. Plodovi su otporni na transport.

“Čačanska rodna” je vrlo produktivna sorta, idealna za sušenje, preradu i konzumaciju u svježem stanju. Kvalitetna sušena šljiva se može dobiti, ali zahtijeva redovito i precizno obrezivanje. Bez odgovarajuće obrezivanja, plodnost može varirati, a plodovi će biti manji i manje kvalitetni. Ova sorta uspijeva u različitim uvjetima i ne treba oprašivače. Popularna je i uzgaja se u mnogim europskim zemljama te na Novom Zelandu.

Dodatne informacije
Težina 1 kg
Dostava i plaćanje

Pakiranje i slanje pošiljke

Dostava putem Gls-a i Overseas-a je sigurna i pouzdana. Svaka se biljka pažljivo pakira, a posebno pazimo na osjetljive dijelove. Neoivsno o udaljenosti, svaki paket se jednako priprema kako bi u vaše ruke stigao neoštećen. Neke biljke mogu se odmah saditi, a neke trebaju aklimatizaciju u prostoru ili dvorištu.

Minimalni iznos webshop narudžbe za Hrvatsku iznosi 14 €. Cijena dostave za Hrvatsku iznosi 6,60 €(Overseas) i 7,50€(Gls), a za Sloveniju 10 € (Gls)i minimalna narudžba od 35 € . Na sve narudžbe iznad 70 € HR i 90€ SLO primjenjuje se besplatna dostava.

Dostava pošiljke

Kada narudžbu zapakiramo i predamo partnerima za dostavu (GLS), na e-mail adresu dolazi kod za praćenje putem kojega se može u svakom trenutku vidjeti gdje se paket nalazi i kada stiže na adresu.

Na dan dostave, dostavna služba GLS obavijestit će o vremenu isporuke paketa. Ako niste u mogućnosti preuzeti paket u predviđenom terminu, možete zatražiti promjenu datuma isporuke. U slučaju neuspješne prve dostave, dostavljač će pokušati izvršiti dostavu idući radni dan.

Način plaćanja

1. Uplatom na račun tvrtke Big Win - na adresu e-pošte navedenu kod narudžbe šalju se podaci potrebni za uplatu, uključujući broj računa na koji kupac treba uplatiti iznos narudžbe. Kupac može izvršiti plaćanje korištenjem uplatom u poslovnici banke ili internet bankarstva, poštanskom uredu, na FINI i sl. Nakon zaprimanja uplate kupca šalju se naručeni artikli na adresu koju je naznačio u narudžbi.

2. Plaćanjem po primitku pošiljke (pouzećem) - za naručeni proizvod kupac je obvezan podmiriti dostavljaču pošiljke prilikom dostave naručenog proizvoda, isključivo novcem u gotovini. Plaćanje se smatra izvršenim u trenutku preuzimanja novca od strane dostavljača.