Težina | 1 kg |
---|
OSKORUŠA
Krošnja oskoruše je okruglasta ili piramidasta oblika i razgranata. Pupovi cvjetni i lisni su zašiljeni, ljepljivi te pokriveni s nježnim dlačicama. Lišće i stablo je lijepo i dekorativno i može služiti kao voćka ili ukrasno drvo. Plodovi su slični manjim kruškicama, sočni i trpko kiselkastog okusa.lodovi su jabukolikog ili kruškolikog oblika, više je oblika (tipova, vrsti); debeli su od 2-5 cm, na jednom sucvijeću ih je cijeli buket, čak i preko 10; a može i manje, što ovisi od oprašivanja, od sorte, tla i međusobne udaljenosti. Plodovi na drvetu su blijedo-zelene boje, na sunčanoj strani malo crvenkasti. Kad dozrijevaju u rujnu ili listopadu, tada požute i počinju postupno padati sa drveta. Možemo ih otresti, ali moramo pričekati da plodovi posmeđe i da se umede. Meso je isprva tvrdo i jako trpko, a plodovi postanu ukusni tek nakon kraćeg ili dužeg vremena umeđivanja. Nekada su oskoruše medili u slami ili sjenu na sjenicama, gdje je temperatura bila viša. Danas oskoruše možemo mediti ubrane u gajbe poslagane u podrumu, skladištima ili smočnicama, gdje na umjetan način prilagođavamo zračnu vlagu i visinu temperature.