Težina | 1 kg |
---|---|
VELIČINA |
FI 18 / 40cm ,FI 14 / 30cm ,FI 18 / 70 cm |
RUŽMARIN OFFICINALIS
Ružmarin (Rosmarinus officinalis) je aromatična zimzelena biljka iz porodice Lamiaceae, koja potječe iz Sredozemlja, ali se danas uzgaja širom svijeta. Evo nekoliko ključnih informacija o ružmarinu:
- Opis: Ružmarin je grm koji može narasti do visine od 1 do 2 metra, s uskim, kožastim, sivkasto-zelenim listovima i sitnim, plavim ili ljubičastim cvjetovima. Listovi su aromatični i otporni, a cvjetovi privlačni pčelama i drugim oprašivačima.
- Uzgoj:
- Izbor lokacije: Ružmarin preferira sunčana mjesta s puno svjetlosti, ali dobro podnosi i polusjenu. Odaberite mjesto s dobrim drenažnim tlima jer ružmarin ne podnosi stajaću vodu.
- Priprema tla: Prije sadnje, pobrinite se da je tlo dobro drenirano. Ako je tlo teško ili ima lošu drenažu, možete dodati pijesak ili kompost kako biste poboljšali drenažu i strukturu tla.
- Sadnja: Ružmarin možete saditi iz sjemena, reznica ili kupiti već sadnice u rasadniku. Sadnice se mogu posaditi u vrt ili u posude. Ako sadite više sadnica, ostavite razmak od otprilike 60-90 cm između njih.
- Zalijevanje: Ružmarin preferira suha tla i nije potrebno često zalijevanje. Zalijevajte biljku umjereno tek kada se gornji sloj tla osuši. Pazite da ne zalijevate prečesto kako ne biste uzrokovali truljenje korijena.
- Gnojidba: Ružmarin nije zahtjevna biljka što se tiče gnojidbe. Ako je tlo siromašno, možete dodati organsko gnojivo ili kompost tijekom sadnje. Nakon toga, povremeno dodajte malu količinu uravnoteženog gnojiva tijekom vegetacijske sezone.
- Održavanje: Redovito provjeravajte biljke radi znakova štetnika ili bolesti. Ružmarin je obično otporan na bolesti, ali povremeno može biti pogođen štetnicima poput lisnih uši ili pauka. Ako primijetite znakove štetnika ili bolesti, primijenite odgovarajući tretman kako biste ih kontrolirali.
- Rezanje: Ružmarin možete povremeno podrezivati kako biste potaknuli bujan rast i formirali željeni oblik biljke. Redovito uklanjajte suhe ili oštećene dijelove biljke.
- Zimovanje: U većini područja, ružmarin je otporan na hladnoću, ali ako su temperature izuzetno niske, možete biljku zaštititi pokrivanjem slojem malča ili prenosivim pokrivačem.
Slijedeći ove smjernice za uzgoj, možete uzgajati zdrav i bujan ružmarin koji će vam pružiti obilje mirisnih listova za kulinarske i druge potrebe.
- Kulinarstvo: Ružmarin je popularan začin u mnogim kuhinjama diljem svijeta, posebno u mediteranskoj kuhinji. Listovi ružmarina koriste se svježi ili sušeni za aromatiziranje jela, poput mesa, ribe, povrća, umaka, juha, kruha i pečenja. Daje jelima bogat, začinjeni okus i miris.
- Ljekovita svojstva: Ružmarin se tradicionalno koristi u narodnoj medicini zbog svojih potencijalnih zdravstvenih koristi. Smatra se da ima protuupalna, antimikrobna, antioksidativna i stimulativna svojstva. Može se koristiti za poboljšanje cirkulacije, probave, smanjenje upala i ublažavanje bolova.
- Kozmetička primjena: Ulje ružmarina često se koristi u kozmetičkim proizvodima zbog svojih svojstava stimulacije rasta kose, čišćenja kože i poboljšanja cirkulacije. Može se naći u šamponima, balzamima za kosu, losionima za tijelo i drugim proizvodima za njegu kože i kose.
Ružmarin je višenamjenska biljka koja se široko koristi u kulinarstvu, medicini, kozmetici i kao ukrasna biljka. Aroma i okus ružmarina dodaju bogatstvo mnogim jelima, dok se njegova ljekovita svojstva cijene već stoljećima.