RUŽMARIN OFFICINALIS stablašica

SKU: 3191

SADNJA: teglirane sadnice kroz cijelu godinu

VELIČINA BILJKE: cca fi 19 cm / 80 cm

 

 

30,00 

5 na zalihi

Brza dostava

Putem
GLS dostavne službe

Širok asortiman proizvoda

Plaćanje
pouzećem ili uplatom.

Korisnička podrška

Za sva pitanja
stojimo na raspolaganju.

Besplatna dostava
iznad 70 €

Na Vašoj adresi
unutar 5-8 radnih dana.

Opis

RUŽMARIN OFFICINALIS

Ružmarin (Rosmarinus officinalis) je aromatična zimzelena biljka iz porodice Lamiaceae, koja potječe iz Sredozemlja, ali se danas uzgaja širom svijeta. Evo nekoliko ključnih informacija o ružmarinu:

 1. Opis: Ružmarin je grm koji može narasti do visine od 1 do 2 metra, s uskim, kožastim, sivkasto-zelenim listovima i sitnim, plavim ili ljubičastim cvjetovima. Listovi su aromatični i otporni, a cvjetovi privlačni pčelama i drugim oprašivačima.
 2. Uzgoj:
  1. Izbor lokacije: Ružmarin preferira sunčana mjesta s puno svjetlosti, ali dobro podnosi i polusjenu. Odaberite mjesto s dobrim drenažnim tlima jer ružmarin ne podnosi stajaću vodu.
  2. Priprema tla: Prije sadnje, pobrinite se da je tlo dobro drenirano. Ako je tlo teško ili ima lošu drenažu, možete dodati pijesak ili kompost kako biste poboljšali drenažu i strukturu tla.
  3. Sadnja: Ružmarin možete saditi iz sjemena, reznica ili kupiti već sadnice u rasadniku. Sadnice se mogu posaditi u vrt ili u posude. Ako sadite više sadnica, ostavite razmak od otprilike 60-90 cm između njih.
  4. Zalijevanje: Ružmarin preferira suha tla i nije potrebno često zalijevanje. Zalijevajte biljku umjereno tek kada se gornji sloj tla osuši. Pazite da ne zalijevate prečesto kako ne biste uzrokovali truljenje korijena.
  5. Gnojidba: Ružmarin nije zahtjevna biljka što se tiče gnojidbe. Ako je tlo siromašno, možete dodati organsko gnojivo ili kompost tijekom sadnje. Nakon toga, povremeno dodajte malu količinu uravnoteženog gnojiva tijekom vegetacijske sezone.
  6. Održavanje: Redovito provjeravajte biljke radi znakova štetnika ili bolesti. Ružmarin je obično otporan na bolesti, ali povremeno može biti pogođen štetnicima poput lisnih uši ili pauka. Ako primijetite znakove štetnika ili bolesti, primijenite odgovarajući tretman kako biste ih kontrolirali.
  7. Rezanje: Ružmarin možete povremeno podrezivati kako biste potaknuli bujan rast i formirali željeni oblik biljke. Redovito uklanjajte suhe ili oštećene dijelove biljke.
  8. Zimovanje: U većini područja, ružmarin je otporan na hladnoću, ali ako su temperature izuzetno niske, možete biljku zaštititi pokrivanjem slojem malča ili prenosivim pokrivačem.

  Slijedeći ove smjernice za uzgoj, možete uzgajati zdrav i bujan ružmarin koji će vam pružiti obilje mirisnih listova za kulinarske i druge potrebe.

 3. Kulinarstvo: Ružmarin je popularan začin u mnogim kuhinjama diljem svijeta, posebno u mediteranskoj kuhinji. Listovi ružmarina koriste se svježi ili sušeni za aromatiziranje jela, poput mesa, ribe, povrća, umaka, juha, kruha i pečenja. Daje jelima bogat, začinjeni okus i miris.
 4. Ljekovita svojstva: Ružmarin se tradicionalno koristi u narodnoj medicini zbog svojih potencijalnih zdravstvenih koristi. Smatra se da ima protuupalna, antimikrobna, antioksidativna i stimulativna svojstva. Može se koristiti za poboljšanje cirkulacije, probave, smanjenje upala i ublažavanje bolova.
 5. Kozmetička primjena: Ulje ružmarina često se koristi u kozmetičkim proizvodima zbog svojih svojstava stimulacije rasta kose, čišćenja kože i poboljšanja cirkulacije. Može se naći u šamponima, balzamima za kosu, losionima za tijelo i drugim proizvodima za njegu kože i kose.

Ružmarin je višenamjenska biljka koja se široko koristi u kulinarstvu, medicini, kozmetici i kao ukrasna biljka. Aroma i okus ružmarina dodaju bogatstvo mnogim jelima, dok se njegova ljekovita svojstva cijene već stoljećima.

Dodatne informacije
Težina 1 kg
VELIČINA

FI 18 / 40cm

,

FI 14 / 30cm

,

FI 18 / 70 cm

Dostava i plaćanje

Pakiranje i slanje pošiljke

Dostava putem Gls-a i Overseas-a je sigurna i pouzdana. Svaka se biljka pažljivo pakira, a posebno pazimo na osjetljive dijelove. Neoivsno o udaljenosti, svaki paket se jednako priprema kako bi u vaše ruke stigao neoštećen. Neke biljke mogu se odmah saditi, a neke trebaju aklimatizaciju u prostoru ili dvorištu.

Minimalni iznos webshop narudžbe za Hrvatsku iznosi 14 €. Cijena dostave za Hrvatsku iznosi 6,60 €(Overseas) i 7,50€(Gls), a za Sloveniju 10 € (Gls)i minimalna narudžba od 35 € . Na sve narudžbe iznad 70 € HR i 90€ SLO primjenjuje se besplatna dostava.

Dostava pošiljke

Kada narudžbu zapakiramo i predamo partnerima za dostavu (GLS), na e-mail adresu dolazi kod za praćenje putem kojega se može u svakom trenutku vidjeti gdje se paket nalazi i kada stiže na adresu.

Na dan dostave, dostavna služba GLS obavijestit će o vremenu isporuke paketa. Ako niste u mogućnosti preuzeti paket u predviđenom terminu, možete zatražiti promjenu datuma isporuke. U slučaju neuspješne prve dostave, dostavljač će pokušati izvršiti dostavu idući radni dan.

Način plaćanja

1. Uplatom na račun tvrtke Big Win - na adresu e-pošte navedenu kod narudžbe šalju se podaci potrebni za uplatu, uključujući broj računa na koji kupac treba uplatiti iznos narudžbe. Kupac može izvršiti plaćanje korištenjem uplatom u poslovnici banke ili internet bankarstva, poštanskom uredu, na FINI i sl. Nakon zaprimanja uplate kupca šalju se naručeni artikli na adresu koju je naznačio u narudžbi.

2. Plaćanjem po primitku pošiljke (pouzećem) - za naručeni proizvod kupac je obvezan podmiriti dostavljaču pošiljke prilikom dostave naručenog proizvoda, isključivo novcem u gotovini. Plaćanje se smatra izvršenim u trenutku preuzimanja novca od strane dostavljača.