Težina | 1 kg |
---|---|
VELIČINA |
FI 18 / 40cm ,FI 14 / 30cm ,FI 18 / 70 cm |
RUŽMARIN OFFICINALIS
Ružmarin (Rosmarinus officinalis) je višegodišnja, zimzelena grmolika biljka iz porodice usnača (Lamiaceae). Porijeklom je iz mediteranskog područja, a uzgaja se zbog svojih ljekovitih i aromatičnih svojstava.
Opis biljke:
- Visina: Može narasti do visine od 1 do 2 metra, ovisno o uvjetima uzgoja.
- Stabljika: Stabljike su uspravne, razgranate i drvenaste pri dnu. Mlade stabljike su zelene i prekrivene sitnim dlačicama, dok starije postaju smeđe i odrvenjele.
- Listovi: Listovi su igličasti, uski i kožasti, dugi 2-4 cm. Gornja strana lista je tamnozelena i sjajna, dok je donja strana sivkasta i prekrivena sitnim dlačicama.
- Cvjetovi: Cvjetovi su sitni, svijetloplave do ljubičaste boje, grupirani u cvatove na vrhovima stabljika. Cvate od ožujka do svibnja, iako može cvjetati i tijekom cijele godine u blagoj klimi.
- Plodovi: Plodovi su sitne orašice koje sadrže jedno sjeme.
Uzgoj:
- Svjetlost: Preferira sunčana mjesta s puno svjetlosti, ali dobro podnosi i polusjenu.
- Tlo: Dobro drenirano tlo, ružmarin ne podnosi stajaću vodu.
- Zalijevanje: Ružmarin preferira suha tla i nije potrebno često zalijevanje. Zalijevajte biljku umjereno tek kada se gornji sloj tla osuši. Pazite da ne zalijevate prečesto kako ne biste uzrokovali truljenje korijena.
- Gnojidba: Ružmarin nije zahtjevna biljka što se tiče gnojidbe. Ako je tlo siromašno, možete dodati organsko gnojivo ili kompost tijekom sadnje. Nakon toga, povremeno dodajte malu količinu uravnoteženog gnojiva tijekom vegetacijske sezone.
- Rezanje: Ružmarin možete povremeno podrezivati kako biste potaknuli bujan rast i formirali željeni oblik biljke. Redovito uklanjajte suhe ili oštećene dijelove biljke.
- Zimovanje: U većini područja, ružmarin je otporan na hladnoću, ali ako su temperature izuzetno niske, možete biljku zaštititi pokrivanjem slojem malča ili prenosivim pokrivačem.
Savjeti:
- Održavanje: Redovito provjeravajte biljke radi znakovi štetnika ili bolesti. Ružmarin je obično otporan na bolesti, ali povremeno može biti pogođen štetnicima poput lisnih uši ili pauka. Ako primijetite znakove štetnika ili bolesti, primijenite odgovarajući tretman kako biste ih kontrolirali.
Ružmarin se koristi kao začinska biljka u kulinarstvu, posebno u mediteranskoj kuhinji, za poboljšanje okusa mesa, ribe, krumpira i drugih jela. Također je cijenjen u fitoterapiji zbog svojih ljekovitih svojstava, uključujući antioksidativno, protuupalno i antimikrobno djelovanje. Eterično ulje ružmarina koristi se u aromaterapiji i kozmetici.