Težina | 1 kg |
---|
RIBIZ “Witte Parel”
Ribiz “Witte Parel”, poznat i kao Bijela Perla, izvanredna je sorta bijelog ribiza koja se ističe svojom visokom produktivnošću i izvanrednim okusom. Ova sorta ribiza poznata je po svojim atraktivnim, prozirno-bijelim bobicama koje sazrijevaju u kasno proljeće ili rano ljeto.
Karakteristike:
- Vrsta: Listopadni grm
- Visina: Može narasti do 1,5 metara
- Širina: Može doseći širinu do 1,2 metra
- Listovi: Zeleni, nazubljeni, s 3-5 režnjeva
- Cvjetovi: Mali, zelenkasti, skupljeni u viseće grozdove
- Plodovi: Bijele, prozirne bobice, slađeg okusa u usporedbi s crvenim ribizom
- Vrijeme sazrijevanja: Kasno proljeće do rano ljeto
Prednosti:
- Visoka produktivnost: Obilje plodova po grmu
- Ukusan plod: Slatke i sočne bobice, izvrsne za svježu konzumaciju, pripremu džemova, želea i sokova
- Dekorativnost: Grm s atraktivnim plodovima i lišćem može poslužiti kao ukrasni element u vrtu
- Zdravstvene koristi: Bogat vitaminom C, vlaknima i antioksidansima
Uzgoj i Njega:
- Položaj: Sunčano ili polusjenovito mjesto
- Tlo: Dobro drenirano, bogato organskim tvarima, pH neutralno do blago kiselo
- Zalijevanje: Redovito, osobito u sušnim razdobljima, pazeći da tlo ostane vlažno, ali ne previše mokro
- Rezidba: Preporučuje se redovita rezidba u kasnu zimu ili rano proljeće kako bi se potaknuo rast novih grana i povećala produktivnost
- Gnojidba: Prihranjivanje kompostom ili uravnoteženim gnojivom jednom godišnje, u proljeće
Savjeti za Uspješan Uzgoj:
- Sadnja: Preporučuje se sadnja u jesen ili rano proljeće. Grmove posadite na razmak od 1-1,5 metara kako bi imali dovoljno prostora za rast.
- Zaštita: Pripazite na štetočine poput lisnih uši i bolesti poput pepelnice. Pravovremeno uklanjanje zaraženih dijelova biljke i primjena odgovarajućih zaštitnih sredstava može pomoći u očuvanju zdravlja biljke.
- Berba: Bobice berite kada su potpuno zrele i lako se odvajaju od grane. Berite u ranim jutarnjim satima kada su bobice najsočnije.
Upotreba:
- Svježa konzumacija: Bobice su izvanredne za svježe konzumiranje zbog svog slatkog okusa.
- Prerađevine: Idealne za pripremu džemova, želea, sokova, vina i drugih delicija.
- Dekoracija: Bobice mogu biti prekrasan dekorativni element u kulinarstvu, dodajući vizualnu privlačnost jelima i desertima.