Trgovina Liquidambar styraciflua

Liquidambar styraciflua

SADNJA: teglirane biljke u bilo koje doba godine

ZALIJEVANJE: po potrebi

VELIČINA BILJKE: 100 cm / fi 21

25,00 

7 na zalihi

Brza dostava

Putem
GLS dostavne službe

Širok asortiman proizvoda

Plaćanje
pouzećem ili uplatom.

Korisnička podrška

Za sva pitanja
stojimo na raspolaganju.

Besplatna dostava
iznad 70 €

Na Vašoj adresi
unutar 5-8 radnih dana.

Opis

Liquidambar styraciflua

Likvidambar je listopadno stablo iz porodice Altingiaceae. Stabla obično narastu 15-20 metara iako na svom prirodnom području mogu narasti znatno više. Najviše poznato stablo likvidambara visoko je 41,4 metra s promjerom debla od 2,25 m a nalazi se na području Sjeverne Karoline u Sjevernoj Americi. Stablo je vrlo osebujno, moglo bi se reći da utjelovljuje tri vrste drugih stabala. Stvara grane karakterističnih izbočina slične brijestu (Ulmus), listovi su slični javorovima (Acer) a plodovi su kao od platana (Platanus). Krošnja široko piramidalna. Kora je tamnosiva, u početku glatka, kasnije postane gruba i ljuskava, kada se zareže stvara se balzamičnu oleorezinu smećkaste boje, ugodna, aromatična mirisa. Listovi su naizmjenični, smješteni na dužim stapkama, urezani su te tako tvore 5-7 sitno nazubljenih lisaka te oblik zvijezde, na licu su tamnozeleni i sjajni, na naličju su svjetliji i dlakavi uzduž nervature, nalaze se na peteljci dugoj 6-12 cm. Dolaskom jeseni poprimaju izraženu crvenu boju prije nego što otpadnu. Cvjetovi su jednospolni, nemaju kruničnih listića, skupljeni su u uspravne glavice. Stvaraju u proljeće. Plodovi su bodljikave kuglice koje dozrijevaju početkom jeseni, no održe se na stablu kroz cijelu zimu. Svaki plod velik je oko 3-4 cm, sadrži velik broj kapsula, a svaka kapsula sadrži jednu ili dvije sjemenke. Stablo s plodovima izgleda vrlo dekorativno, kao da je okićeno božićnim kuglicama, a također i u jesen kada listovi poprime žarko crvenu boju.

Plodovi stvaraju puno sjemena no one nisu visoke klijavosti. Stablu odgovara plodno, vlažno i dobro drenirano tlo, na suhom tlu sporo raste i slabo se razvija. Otporan je na gradska onečišćenja i na hladne temperature do -30ºC. Najbolje ga je uzgajati na sunčanom mjestu, duboku sjenu ne tolerira. Razmnožava se sjemenom koje traži stratifikaciju i poludrvenim reznicama. Korijenski sustav je jak i razgranat, te je dobro stablu omogućiti dovoljno prostora za nesmetan rast. Može ga se saditi pojedinačno ili u skupinama. Žive i do 400 godina.

Od kore koja se zareže sakuplja se smola. Može se žvakati kao prirodna žvakaća guma[1] a u narodnoj medicini stari indijanci koristili su je za liječenje kašlja, bolesti desni i dr.  Drvo je tvrdo i ima primjenu u izradi namještaja, podova i drugih stvari.

 

Dodatne informacije
Težina 1 kg
Dostava i plaćanje

Pakiranje i slanje pošiljke

Dostava putem Gls-a i Overseas-a je sigurna i pouzdana. Svaka se biljka pažljivo pakira, a posebno pazimo na osjetljive dijelove. Neoivsno o udaljenosti, svaki paket se jednako priprema kako bi u vaše ruke stigao neoštećen. Neke biljke mogu se odmah saditi, a neke trebaju aklimatizaciju u prostoru ili dvorištu.

Minimalni iznos webshop narudžbe za Hrvatsku iznosi 14 €. Cijena dostave za Hrvatsku iznosi 6,60 €(Overseas) i 7,50€(Gls), a za Sloveniju 10 € (Gls)i minimalna narudžba od 35 € . Na sve narudžbe iznad 70 € HR i 90€ SLO primjenjuje se besplatna dostava.

Dostava pošiljke

Kada narudžbu zapakiramo i predamo partnerima za dostavu (GLS), na e-mail adresu dolazi kod za praćenje putem kojega se može u svakom trenutku vidjeti gdje se paket nalazi i kada stiže na adresu.

Na dan dostave, dostavna služba GLS obavijestit će o vremenu isporuke paketa. Ako niste u mogućnosti preuzeti paket u predviđenom terminu, možete zatražiti promjenu datuma isporuke. U slučaju neuspješne prve dostave, dostavljač će pokušati izvršiti dostavu idući radni dan.

Način plaćanja

1. Uplatom na račun tvrtke Big Win - na adresu e-pošte navedenu kod narudžbe šalju se podaci potrebni za uplatu, uključujući broj računa na koji kupac treba uplatiti iznos narudžbe. Kupac može izvršiti plaćanje korištenjem uplatom u poslovnici banke ili internet bankarstva, poštanskom uredu, na FINI i sl. Nakon zaprimanja uplate kupca šalju se naručeni artikli na adresu koju je naznačio u narudžbi.

2. Plaćanjem po primitku pošiljke (pouzećem) - za naručeni proizvod kupac je obvezan podmiriti dostavljaču pošiljke prilikom dostave naručenog proizvoda, isključivo novcem u gotovini. Plaćanje se smatra izvršenim u trenutku preuzimanja novca od strane dostavljača.