KIWI Hayward-ženski

SKU: 292

POTREBNO SADITI U PARU SA MUŠKIM KIVIJEM TAMORI                                                                                               3 ŽENSKA +1 MUŠKI idealan omjer                 

Kivi (lat. Actinidia deliciosa) je višegodišnja listopadna biljka iz porodice Actinidiaceae. Meso je zelenkaste boje i slatko-kiseloga okusa, biljka dozrijeva krajem listopada.

SADNJA: jesen i proljeće

ZALIJEVANJE: redovito, ali umjereno

RAST:  do 9 m

VELIČINA SADNICE: cca 1 m

 

9,00 

Nema na zalihi

Brza dostava

Putem
GLS dostavne službe

Širok asortiman proizvoda

Plaćanje
pouzećem ili uplatom.

Korisnička podrška

Za sva pitanja
stojimo na raspolaganju.

Besplatna dostava
iznad 70 €

Na Vašoj adresi
unutar 5-8 radnih dana.

Opis

KIWI “Hayward”

Kivi (lat. Actinidia deliciosa) je višegodišnja listopadna biljka iz porodice Actinidiaceae. Svijetom se proširio iz Kine odakle je najprije stigao na Novi Zeland početkom 20. stoljeća. Tek sredinom 20. stoljeća počinje se uzgajati za potrebe svjetskoga tržišta (Italija, Čile, Grčka, Francuska, Japan i Sjedinjene Američke Države). Kivi se svrstava u južna ili suptropska voća kao i npr. ananas, avokado, banana, datulja, guava, kokos, mango, papaja i šipak. Izgledom kivi podsjeća na vinovu lozu. Biljka je penjačica, vrlo čvrsta i drvenasta. Iako se najčešće viđaju tamnozeleni listovi kivija, izgled listova ovisi o sorti pa mogu biti široki, izduženi, srcoliki ili ovalni. Budući da je kivi dvodomna biljka, on sadrži i ženke i muške cvjetove na zasebnim jedinkama. Cvjetovi su bijele boje, a veličine su od 4 do 5 cm.

Za sortu Hayward može se reći da je najpoznatija sorta kivija, a na tržištu je prisutna od 1930. godine. Uspješno se uzgaja na Novom Zelandu, u Italiji, Japanu, Francuskoj, Kaliforniji i Crnoj Gori. Berba ove sorte odvija se početkom studenoga. Plodovi se mogu čuvati od 5 do 6 mjeseci u hladnjači i to na temperaturi od 0 do 1ºC i uz vlažnost zraka od 90 do 95%. Izgledom je stablo srednje bujnosti i počinje davati plodove u četvrtoj godini, a list je okrugao. Krem i bijeli cvjetovi obično su pojedinačni, a cvjetanje počinje krajem svibnja i traje otprilike 11 dana. Dobra kombinacija za oprašivanje jesu sorte Hayward i Tomuri. Iako su plodovi veliki, jednaki su po veličini i eliptični. Smeđe su boje i prekriveni su dlačicama. Meso je zelenkaste boje i slatko-kiseloga okusa. Sorta Hayward osjetljiva je na sušu i nisku vlažnost zraka.

Na tržištu plodovi postižu vrlo visoku cijenu. Kivi se može saditi u jesen i proljeće. Prije sadnje poželjno je cijelu površinu duboko preorati, po mogućnosti do dubine od 60 cm i izvršiti gnojidbu po preporuci, nakon što je obavljena kemijska analiza tla. Ako se ne može izvršiti duboko oranje, tada treba ručno iskopati dovoljno duboke i široke jame za sadnju kivija. Prije sadnje na dno jama se stavlja plodna rastresita zemlja s površine (oranični sloj), zatim 5-6 kg nekog organskog gnojiva i po potrebi mineralno gnojivo, 0,5 do 1 kg (N:P:K=7:14:21) te se sve dobro izmiješa. Nakon toga obavlja se sadnja, vodeći računa da dubina sadnje bude kao u kontejneru u kojem se sadnica nalazi, nikako dublje. Nakon sadnje treba redovito zalijevati sadnice, ali ne previše. Sadnice se prikrate na dva pupa.

Dodatne informacije
Težina 1 kg
Dostava i plaćanje

Pakiranje i slanje pošiljke

Dostava putem Gls-a i Overseas-a je sigurna i pouzdana. Svaka se biljka pažljivo pakira, a posebno pazimo na osjetljive dijelove. Neoivsno o udaljenosti, svaki paket se jednako priprema kako bi u vaše ruke stigao neoštećen. Neke biljke mogu se odmah saditi, a neke trebaju aklimatizaciju u prostoru ili dvorištu.

Minimalni iznos webshop narudžbe za Hrvatsku iznosi 14 €. Cijena dostave za Hrvatsku iznosi 6,60 €(Overseas) i 7,50€(Gls), a za Sloveniju 10 € (Gls)i minimalna narudžba od 35 € . Na sve narudžbe iznad 70 € HR i 90€ SLO primjenjuje se besplatna dostava.

Dostava pošiljke

Kada narudžbu zapakiramo i predamo partnerima za dostavu (GLS), na e-mail adresu dolazi kod za praćenje putem kojega se može u svakom trenutku vidjeti gdje se paket nalazi i kada stiže na adresu.

Na dan dostave, dostavna služba GLS obavijestit će o vremenu isporuke paketa. Ako niste u mogućnosti preuzeti paket u predviđenom terminu, možete zatražiti promjenu datuma isporuke. U slučaju neuspješne prve dostave, dostavljač će pokušati izvršiti dostavu idući radni dan.

Način plaćanja

1. Uplatom na račun tvrtke Big Win - na adresu e-pošte navedenu kod narudžbe šalju se podaci potrebni za uplatu, uključujući broj računa na koji kupac treba uplatiti iznos narudžbe. Kupac može izvršiti plaćanje korištenjem uplatom u poslovnici banke ili internet bankarstva, poštanskom uredu, na FINI i sl. Nakon zaprimanja uplate kupca šalju se naručeni artikli na adresu koju je naznačio u narudžbi.

2. Plaćanjem po primitku pošiljke (pouzećem) - za naručeni proizvod kupac je obvezan podmiriti dostavljaču pošiljke prilikom dostave naručenog proizvoda, isključivo novcem u gotovini. Plaćanje se smatra izvršenim u trenutku preuzimanja novca od strane dostavljača.