ROGAČ

SKU: 2309

SADNJA: teglirane sadnice u bilo koje doba godine

ZALIJEVANJE: detaljnije opisano u tekstu

RAST: cca 10 ak metara

VELIČINA SADNICE: cca 120 cm, fi 19 cm – TEGLIRANA SADNICA

UZGOJEN IZ SJEMENA

22,00 

Nema na zalihi

Brza dostava

Putem
GLS dostavne službe

Širok asortiman proizvoda

Plaćanje
pouzećem ili uplatom.

Korisnička podrška

Za sva pitanja
stojimo na raspolaganju.

Besplatna dostava
iznad 70 €

Na Vašoj adresi
unutar 5-8 radnih dana.

Opis

ROGAČ

Rogač (lat. Ceratonia siliqua) je drvenasta biljka iz porodice mahunarki (Fabaceae), u koju se ubraja mnogo ekonomski važnih biljaka kao što su grašak, soja, bob, grah mahunar, kikiriki i badem. U narodu se još naziva rožićkom, kaluberom ili karubom. Podrijetlo je rogača područje Mediterana, a danas je rasprostranjen diljem svijeta.

Riječ je zimzelenom grmu ili razgranatom stablu široke i guste krošnje s dobro razvijenim granama, koje može narasti do 15 m. Poput krošnje, i korijen je stabla razgranat i razvijen te ima snažno bočno korijenje. Stablo prekriva glatka, tanka i siva kora koja s vremenom postaje hrapava. Listovi su na krošnji složeni i naizmjenični te imaju vrlo kratku peteljku. Mogu biti dugi od 10 do 20  cm i parno su perasti.

Čine ih od 3 do 5 parova lisaka s palistićima koji otpadaju. Uz to, liske su cjelovitog ruba i kožaste, a izgledom sjajne i dodirom glatke. Cvjetovi rogača mogu biti jednospolni i dvospolni te dvodomni. Također, u skupu ih može biti manje ili više, a obično su skupljeni u grozdovima koji su dugi od 6 do 8 cm i kao takvi nalaze se u pazušcima listova. Cvjetovi imaju samo čašku s 5 kratkih zubaca koji otpadnu.

Razlikuju se muški i ženski cvjetovi. Ženski cvjetovi imaju jedan tučak s nadraslom plodnicom, a muški cvjetovi imaju 5 prašnika s dugim prašničkim nitima. Biljka cvate od kolovoza do listopada, a razvija viseće plodove. Tamnosmeđi plodovi su mahune duge do 20 cm, a široke do 3 cm. Mahune su spljoštene i razvijaju se na ženskim stablima. Unutar mahuna nalaze se crveno-smeđe sjemenke, i to njih od 8 do 15.

Rogač je mediteranska vrsta koja uspješno podnosi visoke temperature pa nema velike zahtjeve u odnosu na vodu. Preporučuje se zalijevati stabla dok su još mlada i pri tome održavati drenirano tlo. Pokazalo se da navodnjavanje tijekom dvaju ili triju ljeta uvelike pomaže razvoju biljke, ubrzava plodove i povećava prinos. Intenzivan uzgoj kojemu je cilj visok i redovit prinos zahtijeva dobro navodnjavanje tijekom ljeta i tada je za normalan uzgoj potrebno od 250 do 550 l vode godišnje.

Rogač ne zahtijeva rezidbu i oblikovanje svake godine. Ima prirodnu sklonost oblikovati središnju os s dosta rasprostranjenim bočnim izdancima. Ipak, potrebno je tijekom prvih nekoliko godina života obaviti glavnu rezidbu kako bi se oblikovao uzgojni oblik, a to je najčešće oblik vaze.

Stablo rogača daje prve plodove u voćnjacima ponekad i nakon 4 godine. Beru se tamne i duguljaste mahune. Vrijeme je berbe tijekom kolovoza i rujna, odnosno krajem ljeta ili početkom jeseni. Pri tome prosječan urod jednog stabla rogača iznosi od 50 do 90 kg. Budući da tijekom berbe stabla istodobno cvjetaju, potrebno je paziti da se ne ošteti cvijeće i usjev za sljedeću berbu.

U medicini i kulinarstvu upotrebljavaju se mahune i sjemenke rogača. Zapravo je cijeli plod iznimno bogat vrijednim sastojcima i zbog toga pozitivno djeluje na određena zdravstvena stanja. U kulinarstvu je primjena rogača sveprisutna i uspješno se kombinira u različitim jelima i pićima.

 

Dodatne informacije
Težina 1 kg
Dostava i plaćanje

Pakiranje i slanje pošiljke

Dostava putem Gls-a i Overseas-a je sigurna i pouzdana. Svaka se biljka pažljivo pakira, a posebno pazimo na osjetljive dijelove. Neoivsno o udaljenosti, svaki paket se jednako priprema kako bi u vaše ruke stigao neoštećen. Neke biljke mogu se odmah saditi, a neke trebaju aklimatizaciju u prostoru ili dvorištu.

Minimalni iznos webshop narudžbe za Hrvatsku iznosi 14 €. Cijena dostave za Hrvatsku iznosi 6,60 €(Overseas) i 7,50€(Gls), a za Sloveniju 10 € (Gls)i minimalna narudžba od 35 € . Na sve narudžbe iznad 70 € HR i 90€ SLO primjenjuje se besplatna dostava.

Dostava pošiljke

Kada narudžbu zapakiramo i predamo partnerima za dostavu (GLS), na e-mail adresu dolazi kod za praćenje putem kojega se može u svakom trenutku vidjeti gdje se paket nalazi i kada stiže na adresu.

Na dan dostave, dostavna služba GLS obavijestit će o vremenu isporuke paketa. Ako niste u mogućnosti preuzeti paket u predviđenom terminu, možete zatražiti promjenu datuma isporuke. U slučaju neuspješne prve dostave, dostavljač će pokušati izvršiti dostavu idući radni dan.

Način plaćanja

1. Uplatom na račun tvrtke Big Win - na adresu e-pošte navedenu kod narudžbe šalju se podaci potrebni za uplatu, uključujući broj računa na koji kupac treba uplatiti iznos narudžbe. Kupac može izvršiti plaćanje korištenjem uplatom u poslovnici banke ili internet bankarstva, poštanskom uredu, na FINI i sl. Nakon zaprimanja uplate kupca šalju se naručeni artikli na adresu koju je naznačio u narudžbi.

2. Plaćanjem po primitku pošiljke (pouzećem) - za naručeni proizvod kupac je obvezan podmiriti dostavljaču pošiljke prilikom dostave naručenog proizvoda, isključivo novcem u gotovini. Plaćanje se smatra izvršenim u trenutku preuzimanja novca od strane dostavljača.