Težina | 1 kg |
---|
Jabuka “Božićnica” stara sorta
Jabuka Božićnica je stara sorta srednje krupnih, crvenih jabuka s bujnim i snažnim stablom. Njeni plodovi imaju sočno i slatko meso bijele boje koje se lako lomi pri ugrizu.
Ova sorta jabuke tradicionalno se uzgaja u našim krajevima, kao i u Slovačkoj, Mađarskoj, Sloveniji, Srbiji, Bosni i Hercegovini. Poznata je i pod raznim lokalnim nazivima poput pogačnica, crvena kolačara, štajerski pogačar ili pogačarka. Iako nije poznato točno podrijetlo ove jabuke, pretpostavlja se da je prenesena u Hrvatsku iz Mađarske.
Stablo jabuke Božićnice ima okruglastu krošnju, a drvo je zdravo i dugovječno. Otporna je na zimske mrazeve i uspijeva na dubokim i laganim tlima.
Ove jabuke imaju karakterističan oblik – plosnat i pomalo nepravilan. Širina im je za jednu trećinu veća od visine. Kožica je tanka, čvrsta, žutozelena i masna. Plodovi su obično prekriveni zagasito crvenim prugama i smećkastim točkicama, a izloženi suncu postaju izrazito crveni.
Božićnica obično dozrijeva u prvoj polovini listopada i može se skladištiti od studenoga do proljeća. Ova jabuka ima pristojnu trajnost u spremištima i podrumima, ali duže skladištenje može utjecati na meso koje gubi sočnost i postaje pobrašnjavo.
Iako nije poznata po izvanrednoj kvaliteti, jabuka Božićnica odlična je za pripremu kompota, štrudli i drugih kolača s jabukama. Njeno ime potječe od lijepe crvene boje i masne kožice koja je često korištena kao ukras na blagdanskom stolu.
Božićnica je prilično prilagodljiva i dobro uspijeva na plodnim tlima s dovoljno vlage. Međutim, u područjima s čestim jesenskim maglama, u zatvorenim udolinama i na previše vlažnim tlima, može biti osjetljiva na bolesti, uključujući krastavost.
Unatoč svojoj povijesti i tradiciji, Božićnica se danas sve manje uzgaja, jer nije visoko vrednovana sorta.