VELIČINA |
Fi 24 / 90 cm, Fi 19 / 80 cm |
---|
Monstera deliciosa
Riječ je o vrstama Philodendron bipinnatifidum, Philodendron grandifolium i Philodendron pertusum, odnosno Monstera deliciosa, koja se najčešće uzgaja kod nas. Također poznat kao švicarski sir, meksički kruh ili biljka uragan, Monstera deliciosa prepoznatljiva je po velikim, sjajnim zelenim lišćem s dubokim udubinama i rupama. Kao i većina biljnih biljaka, ona je izvorna u tropima, a potječe iz kišnih šuma južnog Meksika i Srednje Amerike. Iako rijetko cvate u zatvorenom prostoru, vani proizvodi cvjetove koji se razvijaju u jestivo voće za koje se kaže da im je okus poput voćne salate. Čvrsta zelena sorta je daleko najčešća. Posadite u tresetnom, dobro isušenom tlu u posudi s odvodnim otvorima. Monstera deliciosa je penjačica u svom prirodnom staništu, koristeći svoje zračne korijene kako bi se pribjegla velikim stablima, pa biste mu trebali pružiti mahovinama pokrivene štapiće ili trbuščić. Ako se njihovi antenski korijeni prošire, možete ih obrezati, ali najbolje je da ih vratite u lonac. Nisu tip korijena koji oštećuju zidove ili površine. Zaliti vodom kada se gornja četvrtina do trećine tla osjeti suhom na dodir. Standardno tekuće biljno gnojivo može se primijeniti oko jednom mjesečno tijekom proljetne i ljetne vegetacije. Ostavite listove čistim i bez prašine, pranje krpom umočenom u otopinu kapljice deterdženta za pranje posuđa u nekoliko čaša vode. Iako to nije potrebno, biljka također cijeni redovitu zamućenost lišća.