Težina | 1 kg |
---|
JABUKA “Mantet”
Jabuka “Mantet”, uzgojena 1928. godine u Kanadi, je hibridna sorta koja je rezultat prirodnog oprašivanja sorte Grushovka Moskovskaya. Iako je postignuta visoka produktivnost, ima nekoliko važnih karakteristika koje treba uzeti u obzir pri odabiru ove sorte za vaš vrt.
Jabuka cvate sredinom do kraja travnja, minimizirajući rizik od oštećenja cvjetnih pupova od proljetnih mrazeva. Otporna je na većinu bolesti jabuke, no osjetljiva je na mraz. Međutim, brzo se oporavlja od manjih smrzavanja. Uzgoj zahtijeva pažljivu njegu.
Cvjetovi ove sorte sastoje se od bijelih, zaobljenih latica s kratkim pistilom i stigma smještenim ispod prašnika. Stablo je poznato po svom karakterističnom lišću – ovalnog oblika, tamnozelenog i sjajnog, s valovitim rubovima i svjetlijim venama.
Plodovi su srednje veličine, ovalnog oblika, težine 90 do 180 g. Kora je tanka, glatka i žućkasto-zelena, s crvenim mrljama i prugama. Meso je sočno i kremasto, slatkastog okusa s blagom kiselkastošću. Plodovi ne sazrijevaju istovremeno, prva berba u južnim krajevima je sredinom srpnja, dok se u srednjem pojasu može uživati u njima krajem srpnja ili početkom kolovoza. Žetva se može očekivati čak i nakon 10-11 plodnih sezona.
Stablo jabuke “Mantet” ima svoje prednosti i nedostatke. Gusta kruna ne zahtijeva puno pažnje, a može se saditi uz povrće i druge biljke.
Ukratko, “Mantet” jabuka je atraktivna sorta koja zahtijeva pažljivu njegu i dobro planiranje zbog osjetljivosti na mraz i bolesti. Njeni slatko-kiselkasti plodovi i bogata žetva čine je zanimljivim izborom za vrtlare koji su spremni pružiti potrebnu njegu.”