RUŽMARIN OFFICINALIS stablašica

SKU: 3191

SADNJA: teglirane sadnice kroz cijelu godinu

VELIČINA BILJKE: cca fi 19 cm / 80 cm

 

 

24,00 

NC u 30 dana: 30,00 

2 na zalihi

Brza dostava

Putem
GLS dostavne službe

Širok asortiman proizvoda

Plaćanje
pouzećem ili uplatom.

Korisnička podrška

Za sva pitanja
stojimo na raspolaganju.

Besplatna dostava
iznad 70 €

Na Vašoj adresi
unutar 5-8 radnih dana.

Opis

RUŽMARIN OFFICINALIS

 

Ružmarin (Rosmarinus officinalis) je višegodišnja, zimzelena grmolika biljka iz porodice usnača (Lamiaceae). Porijeklom je iz mediteranskog područja, a uzgaja se zbog svojih ljekovitih i aromatičnih svojstava.

Opis biljke: 

  • Visina: Može narasti do visine od 1 do 2 metra, ovisno o uvjetima uzgoja.
  • Stabljika: Stabljike su uspravne, razgranate i drvenaste pri dnu. Mlade stabljike su zelene i prekrivene sitnim dlačicama, dok starije postaju smeđe i odrvenjele.
  • Listovi: Listovi su igličasti, uski i kožasti, dugi 2-4 cm. Gornja strana lista je tamnozelena i sjajna, dok je donja strana sivkasta i prekrivena sitnim dlačicama.
  • Cvjetovi: Cvjetovi su sitni, svijetloplave do ljubičaste boje, grupirani u cvatove na vrhovima stabljika. Cvate od ožujka do svibnja, iako može cvjetati i tijekom cijele godine u blagoj klimi.
  • Plodovi: Plodovi su sitne orašice koje sadrže jedno sjeme.

Uzgoj: 

  • Svjetlost: Preferira sunčana mjesta s puno svjetlosti, ali  dobro podnosi i polusjenu.
  • Tlo: Dobro drenirano tlo, ružmarin ne podnosi stajaću vodu.
  • Zalijevanje: Ružmarin preferira suha tla i nije potrebno često zalijevanje. Zalijevajte biljku umjereno tek kada se gornji sloj tla osuši. Pazite da ne zalijevate prečesto kako ne biste uzrokovali truljenje korijena.
  • Gnojidba: Ružmarin nije zahtjevna biljka što se tiče gnojidbe. Ako je tlo siromašno, možete dodati organsko gnojivo ili kompost tijekom sadnje. Nakon toga, povremeno dodajte malu količinu uravnoteženog gnojiva tijekom vegetacijske sezone.
  • Rezanje: Ružmarin možete povremeno podrezivati kako biste potaknuli bujan rast i formirali željeni oblik biljke. Redovito uklanjajte suhe ili oštećene dijelove biljke.
  • Zimovanje: U većini područja, ružmarin je otporan na hladnoću, ali ako su temperature izuzetno niske, možete biljku zaštititi pokrivanjem slojem malča ili prenosivim pokrivačem.

Savjeti: 

  • Održavanje: Redovito provjeravajte biljke radi znakovi štetnika ili bolesti. Ružmarin je obično otporan na bolesti, ali povremeno može biti pogođen štetnicima poput lisnih uši ili pauka. Ako primijetite znakove štetnika ili bolesti, primijenite odgovarajući tretman kako biste ih kontrolirali.

Ružmarin se koristi kao začinska biljka u kulinarstvu, posebno u mediteranskoj kuhinji, za poboljšanje okusa mesa, ribe, krumpira i drugih jela. Također je cijenjen u fitoterapiji zbog svojih ljekovitih svojstava, uključujući antioksidativno, protuupalno i antimikrobno djelovanje. Eterično ulje ružmarina koristi se u aromaterapiji i kozmetici.

Dodatne informacije
Težina 1 kg
VELIČINA

FI 18 / 40cm

,

FI 14 / 30cm

,

FI 18 / 70 cm

Dostava i plaćanje

Pakiranje i slanje pošiljke

Dostava putem Gls-a i Overseas-a je sigurna i pouzdana. Svaka se biljka pažljivo pakira, a posebno pazimo na osjetljive dijelove. Neoivsno o udaljenosti, svaki paket se jednako priprema kako bi u vaše ruke stigao neoštećen. Neke biljke mogu se odmah saditi, a neke trebaju aklimatizaciju u prostoru ili dvorištu.

Minimalni iznos webshop narudžbe za Hrvatsku iznosi 14 €. Cijena dostave za Hrvatsku iznosi 6,60 €(Overseas) i 7,50€(Gls), a za Sloveniju 10 € (Gls)i minimalna narudžba od 35 € . Na sve narudžbe iznad 70 € HR i 90€ SLO primjenjuje se besplatna dostava.

Dostava pošiljke

Kada narudžbu zapakiramo i predamo partnerima za dostavu (GLS), na e-mail adresu dolazi kod za praćenje putem kojega se može u svakom trenutku vidjeti gdje se paket nalazi i kada stiže na adresu.

Na dan dostave, dostavna služba GLS obavijestit će o vremenu isporuke paketa. Ako niste u mogućnosti preuzeti paket u predviđenom terminu, možete zatražiti promjenu datuma isporuke. U slučaju neuspješne prve dostave, dostavljač će pokušati izvršiti dostavu idući radni dan.

Način plaćanja

1. Uplatom na račun tvrtke Big Win - na adresu e-pošte navedenu kod narudžbe šalju se podaci potrebni za uplatu, uključujući broj računa na koji kupac treba uplatiti iznos narudžbe. Kupac može izvršiti plaćanje korištenjem uplatom u poslovnici banke ili internet bankarstva, poštanskom uredu, na FINI i sl. Nakon zaprimanja uplate kupca šalju se naručeni artikli na adresu koju je naznačio u narudžbi.

2. Plaćanjem po primitku pošiljke (pouzećem) - za naručeni proizvod kupac je obvezan podmiriti dostavljaču pošiljke prilikom dostave naručenog proizvoda, isključivo novcem u gotovini. Plaćanje se smatra izvršenim u trenutku preuzimanja novca od strane dostavljača.