NANDINA DOMESTICA

SKU: 3336

SADNJA: teglirane sadnice tijekom cijele godine

ZALIJEVANJE: umjereno

VELIČINA SADNICE: fi 19 cm / 45 cm

20,00 

Brza dostava

Putem
GLS dostavne službe

Širok asortiman proizvoda

Plaćanje
pouzećem ili uplatom.

Korisnička podrška

Za sva pitanja
stojimo na raspolaganju.

Besplatna dostava
iznad 70 €

Na Vašoj adresi
unutar 5-8 radnih dana.

Opis

NANDINA DOMESTICA – Nebeski bambus 🌿✨

Nandina Domestica, poznata i kao nebeski bambus, jedan je od najljepših ukrasnih grmova koji svojim atraktivnim izgledom oduševljava tijekom cijele godine. Iako njezin izgled podsjeća na bambus, ova biljka zapravo pripada obitelji žutika (Berberidaceae). Prepoznatljiva je po svojim nježnim, pernatim listovima i prekrasnim sezonskim promjenama boja, što je čini savršenim izborom za vrtove i dvorišta.

🌍 Podrijetlo i karakteristike

Nandina Domestica potječe iz istočne Azije, točnije Kine i Japana, gdje se često koristi kao ukrasna biljka u vrtovima i hramovima. Ova biljka može narasti od 1 do 2 metra visine, a njezin graciozan rast podsjeća na bambusove šuplje stabljike, iako zapravo nije povezana s bambusima. Listovi su duguljasti, pernato složeni i mijenjaju boju tijekom godine – u proljeće su svijetlozeleni, ljeti postaju tamnozeleni, dok u jesen i zimu poprimaju nijanse crvene, ljubičaste i brončane. Nandina također daje male bijele cvjetove u ljeto, a u jesen razvija sjajne crvene bobice koje ostaju na biljci i tijekom zime.

☀️ Svjetlost i položaj

Nandina Domestica je izuzetno prilagodljiva biljka koja uspijeva u različitim uvjetima svjetlosti. Najbolje raste na sunčanim ili polusjenovitim mjestima. Na jakom suncu razvija intenzivnije boje lišća, dok će u polusjeni lišće biti nešto zelenije, ali i dalje atraktivno. Važno je izbjegavati potpuni hlad jer to može umanjiti boje i utjecati na bujnost rasta.

💧 Zalijevanje i vlaga
Ova biljka nije zahtjevna kada je riječ o vodi, ali preferira redovito zalijevanje, osobito tijekom toplijih mjeseci. Tlo treba biti dobro drenirano, ali ne previše suho. Nakon što se uspostavi u vrtu, Nandina Domestica postaje otpornija na sušu. Preporučuje se zalijevati biljku ujutro kako bi se tlo moglo osušiti tijekom dana i spriječilo truljenje korijena. Zimi smanjite zalijevanje, posebno ako je biljka posađena na otvorenom u hladnijim klimatskim uvjetima.

🌡️ Temperatura i tlo
Nandina Domestica voli blage do umjereno tople temperature, a može podnijeti i hladnije uvjete, sve do -10°C. U vrlo hladnim područjima preporučuje se zaštititi biljku od jakih mrazova. Najbolje raste u dobro dreniranom, blago kiselom do neutralnom tlu, ali može podnijeti i manje idealne uvjete ako je tlo bogato organskom tvari. Prilagodljiva je različitim vrstama tla, sve dok voda može slobodno otjecati.

✂️ Njega i održavanje
Nandina Domestica zahtijeva minimalno održavanje. Orezivanje se preporučuje kako bi se zadržao uredan oblik, no nije obavezno. Obično se orezuje u rano proljeće kako bi se potaknuo novi rast. Uklanjanje starih ili oštećenih grana pomaže održavanju zdravog izgleda biljke. Iako ne zahtijeva često gnojenje, možete je jednom godišnje nahraniti organskim gnojivom kako biste potaknuli bujan rast i intenzivne boje lišća.

🐛 Štetnici i bolesti
Nandina Domestica je otporna na većinu štetnika i bolesti, ali može povremeno privući lisne uši ili štitaste uši, posebno ako je smještena u zatvorenom prostoru. Redovita provjera listova i stabljika pomoći će spriječiti veće probleme. Ako se primijete štetnici, mogu se lako ukloniti prirodnim sredstvima ili blagim insekticidom.

🌸 Zaključak
Nandina Domestica je prekrasna i izdržljiva biljka koja će unijeti boje i eleganciju u svaki vrt ili dvorište. Njezina promjenjiva paleta boja tijekom godine i atraktivne bobice čine je izvanrednim ukrasom. Jednostavna njega omogućuje svakom vrtlaru, čak i početniku, uživanje u njezinoj ljepoti. Ova biljka savršeno se uklapa u bilo koji pejzaž, pružajući ljepotu kroz sva godišnja doba.

Dodatne informacije
Težina 1 kg
SORTA

SUNRISE

,

LEMON AND LIME

,

OBSESSED

Dostava i plaćanje

Pakiranje i slanje pošiljke

Dostava putem Gls-a i Overseas-a je sigurna i pouzdana. Svaka se biljka pažljivo pakira, a posebno pazimo na osjetljive dijelove. Neoivsno o udaljenosti, svaki paket se jednako priprema kako bi u vaše ruke stigao neoštećen. Neke biljke mogu se odmah saditi, a neke trebaju aklimatizaciju u prostoru ili dvorištu.

Minimalni iznos webshop narudžbe za Hrvatsku iznosi 14 €. Cijena dostave za Hrvatsku iznosi 6,60 €(Overseas) i 7,50€(Gls), a za Sloveniju 10 € (Gls)i minimalna narudžba od 35 € . Na sve narudžbe iznad 70 € HR i 90€ SLO primjenjuje se besplatna dostava.

Dostava pošiljke

Kada narudžbu zapakiramo i predamo partnerima za dostavu (GLS), na e-mail adresu dolazi kod za praćenje putem kojega se može u svakom trenutku vidjeti gdje se paket nalazi i kada stiže na adresu.

Na dan dostave, dostavna služba GLS obavijestit će o vremenu isporuke paketa. Ako niste u mogućnosti preuzeti paket u predviđenom terminu, možete zatražiti promjenu datuma isporuke. U slučaju neuspješne prve dostave, dostavljač će pokušati izvršiti dostavu idući radni dan.

Način plaćanja

1. Uplatom na račun tvrtke Big Win - na adresu e-pošte navedenu kod narudžbe šalju se podaci potrebni za uplatu, uključujući broj računa na koji kupac treba uplatiti iznos narudžbe. Kupac može izvršiti plaćanje korištenjem uplatom u poslovnici banke ili internet bankarstva, poštanskom uredu, na FINI i sl. Nakon zaprimanja uplate kupca šalju se naručeni artikli na adresu koju je naznačio u narudžbi.

2. Plaćanjem po primitku pošiljke (pouzećem) - za naručeni proizvod kupac je obvezan podmiriti dostavljaču pošiljke prilikom dostave naručenog proizvoda, isključivo novcem u gotovini. Plaćanje se smatra izvršenim u trenutku preuzimanja novca od strane dostavljača.