Težina | 1 kg |
---|
🌿 GOJI “Lycium Barbarum”
GOJI (Lycium barbarum), poznat i kao “vučje bobice” ili “goji bobice” je višegodišnja biljka iz porodice Solanaceae. Ova biljka je porijeklom iz Azije i poznata je po svojim sitnim, crvenim bobicama koje se koriste u tradicionalnoj medicini i prehrani zbog njihovih visokih nutritivnih vrijednosti.
Izgled:
- Biljka: Goji je listopadni grm koji može narasti do 1-3 metra visine. Ima dugačke, tanke grane koje su često prekrivene sitnim trnjem.
- Lišće: Lišće je svijetlozeleno, duguljasto i usko, a ponekad je malo mesnato.
- Cvjetovi: Cvjetovi su mali, zvonasti i obično ljubičaste ili blijedoljubičaste boje, pojavljujući se tijekom ljeta.
- Plodovi: Plodovi su male, duguljaste crvene bobice, koje se beru u kasno ljeto i jesen.
Njega:
- Svjetlost: Goji biljka voli puno sunce, ali može tolerirati i djelomičnu sjenu. Više sunčeve svjetlosti obično rezultira boljim rastom i većim urodom.
- Tlo: Najbolje raste u dobro dreniranom tlu, bogatom organskim tvarima. Iako preferira blago kiselo do neutralno tlo, prilično je prilagodljiva različitim tipovima tla.
- Zalijevanje: Potrebno je redovito zalijevanje, posebno tijekom sušnih razdoblja, ali tlo treba biti dobro drenirano kako bi se izbjeglo truljenje korijena.
- Gnojidba: Preporučuje se gnojidba u proljeće s organskim gnojivom bogatim dušikom kako bi se potaknuo snažan rast.
- Rezidba: Goji zahtijeva redovitu rezidbu kako bi se održao oblik grma i potaknula bolja cirkulacija zraka. Rezidba također pomaže u poticanju veće proizvodnje plodova.
Upotreba:
- Kulinarska upotreba: Goji bobice se mogu jesti svježe ili sušene. Često se koriste u smoothiejima, čajevima, kolačima, žitaricama i drugim jelima.
- Zdravstvene prednosti: Bobice gojija su bogate antioksidansima, vitaminom C, vlaknima, željezom i drugim važnim nutrijentima, zbog čega su popularne u zdravoj prehrani.
- Tradicionalna medicina: U tradicionalnoj kineskoj medicini, goji bobice se koriste za jačanje imunološkog sustava, poboljšanje vida i održavanje zdravlja jetre.
Goji bobice su iznimno popularne među ljubiteljima zdrave hrane, ali je važno napomenuti da, kao i sa svakom biljkom, postoji mogućnost alergijskih reakcija kod osjetljivih osoba.