Savjeti

Osvježite okućnicu doma prikladnim izborom ukrasnog bilja

Zadovoljni ste izgledom svoje kuće, ali kada je gledate imate osjećaj da jednostavno nešto fali? Uređenje eksterijera, neovisno o veličini posjeda, znatno utječe na izgled, doživljaj, ali i osjećaj živosti, udobnosti i komfora.

Stabla, živice, voće, raznoliko cvijeće i prigodno ukrasno bilje mogu čak i mala dvorišta pretvoriti u drugi dnevni boravak na prirodi i stvoriti posebnu oazu mira za aktivnosti i opuštanje cijele obitelji. Ako ne znate odakle krenuti i što odabrati za svoju okućnicu, imamo prijedloge za vas!

Najbolji izbor za velika dvorišta

Lovor višnja zimzeleno je ukrasno bilje koje s godinama poprima oblik drveta, pa je čest izbor za formiranje trajnih zelenih ograda.

Ukrasno drveće nudi veliki raspon vrsta koje mogu krasiti velika dvorišta. Od stabla prepunih cvjetovima poput magnolije i bugenvilije pa do različitih oblika zelenila palmi, eukaliptusa ili pak boja japanskog javora, odabrana vrsta brzo će postati centralni dio svake okućnice.

Pampas robusna je zimzelena ukrasna trava čiji cvijet može doseći do 200 cm visine. Elegantna i pompozna izgledom, nikada ne prolazi nezamijećena.

Najbolji izbor za mala dvorišta

Patuljasti čempresi često su vidljivi u modernoj hortikulturi, jer se mogu lako prilagoditi prostoru i željenim efektima. Rastu sporo i dobro podnose niske temperature, a mogu se saditi i u kamenjare.

Ružmarin je svima dobro poznato aromatično ukrasno grmlje sitnih cvjetova. Bujnim cvatom, lakim održavanjem i otpornošću na mraz, donosi miris Mediterana za opuštenu atmosferu u svakom vrtu.

Šimšir ili zelenika je niže rastući zimzeleni grm, otporan na niske temperature i onečišćenja. Lako se obrezuje u željene oblike, što dokazuje i činjenica da se puno koristi u formalnom vrtlarstvu.

Najbolji izbor cvijeća za okućnicu

Ruže penjačice jedan su od najljepših ukrasa svake okućnice. Uvijek bujnog rasta s mnoštvom cvjetova, najbolje krase zidove kuća, ograde, terase ili gredice.

Hortenzije su prepoznatljive po krasnim grozdastim cvjetovima u najčešće rozoj, plavoj ili zelenkastoj boji, a prilagođavaju se sastavu tla. Njihovi veliki grmovi i cvjetovi s razlogom su središnje točke vrtova.

Lavanda je jedna od omiljenih mirisnih biljaka mnogih ljekovitih svojstava. Cvate u prepoznatljivim ljubičastim cvjetovima dva puta godišnje, a krasi mnoge vrtove kako izgledom, tako i mirisom.

Potražite najbolji izbor biljaka, lukovica, sadnica i ukrasnog drveća u Big Win web shopu!