Savjeti

Najbolje vrijeme i savjeti za sadnju voćaka

Teglirane biljke (biljke koje su u teglama ,posudama, pitarima) mogu se saditi TOKOM CIJELE GODINE

Biljke golog korijena sade se samo u jesen, po zimi dok vrijeme to dozvoljava i u rano proljeće,tako dugo dok ne krenu s vegetacijom.

Voćarstvo i povrtlarstvo postali su (novo) otkrivene aktivnosti i hobi, posebno u vrijeme korone, kada je svatko htio imati svoj komad zemlje i vlastito uzgojene proizvode. Trend se nastavio i u 2023. godini, jer je tržište postalo nestabilno, a hrana sve skuplja. Ulaganje vremena u vlastiti komad zemlje iz kojeg ćete dobiti ukusnu hranu je pametno ulaganje u budućnost i kvalitetan život. Zašto ne bi i vi u malenom vrtu posadili bobičasto grmoliko voće ili voćku?

Proučite sljedećih nekoliko savjeta kako posaditi voćku i da bi vrlo brzo mogli uživati u plodovima.

Ako namjeravate saditi voćke u vrtu ili podižete novi trajni nasad, treba se na vrijeme pripremiti i iskoristiti najbolje vrijeme za sadnju određene voćke.

Voćke golog korijena treba saditi u doba mirovanja vegetacije – u jesen,po zimi dok vrijeme to dopušta, ili u proljeće. Većina voćara i agronoma složit će se kako je voćke najbolje saditi ujesen, za vrijeme mirovanja vegetacije. Ako se odlučite na proljetnu sadnju, onda to treba obaviti što prije.

Prije nego što krenete s pripremom tla za sadnju voćaka, potrebno je provjeriti je li voćka koju sadimo samooplodna ili joj je potreban oprašivač. Kada ste nabavili sadnice voćaka iz Big Win oaze cvijeća i zelenila koja se nalazi u sastavu OPG-a Vukoja, slijedite korake za uspješnu sadnju:

  1. Odredite mjesto sadnje – pripazite na razmak između sadnica (svako voće ima određen minimalni razmak).
  2. Iskopajte rupu – ovo možete obaviti u siječnju ili veljači, ako zemljište nije zamrznuto. Na dnu rupe potrebno je ustiniti zemlju, razrahliti ju, i u taj sloj dodati kompost.
  3. Skratite korijen sadnice – korijen treba biti dobro razvijen. Ne smije biti smežuran i sa suhim, odumrlim djelovima. Voćarskim škarama ga malo skratite. Na taj ćete ga način “osvježiti”, odnosno odstraniti suhe dijelove.
  4. Sadnicu postavite uspravno uz (drveni) oslonac – poželjno je da dvije osobe obavljaju sadnju, jer jedna osoba drži sadnicu, a druga zatrpava korijen zemljom. Sadnicu postavite tako da spojno mjesto (mjesto cijepljenja) bude što više podignuto iznad površine zemlje, barem 10cm.
  5. Zalijevanje vodom nakon sadnje – ukoliko je zemlja suha, odnosno, sadite voćku u proljeće, odmah obavite zalijevanje vodom i to obilato. Tako će i najsitniji korijenčići dobiti potrebnu vlagu, a voćka će imati veće šanse da se ukorijeni.

Biljke koje kupite u posudama možete ih saditi i presađivati TOKOM CIJELE GODINE, jer su uzgojene u posudi i neće osjetiti presadnju jer im se ne dira korijenov sustav.

Sada je samo preostalo paziti na posađenu voćku, obaviti tretiranja, a kasnije prikratiti sadnicu kako bi mogli krenuti lisni pupovi iz kojih ćete formirati krošnju.